Kasteel Van Ordingen

Exquise horecalocatie in Haspengouw

Meer dan twintig jaar deed ondernemer Richard Sleurs erover om het Kasteel van Ordingen in zijn historische grandeur te herstellen. Vandaag is het een exquise horecalocatie met onder meer sterrenrestaurant Aurum, bistro Richard, vergaderzalen, een spa en een vijfsterrenhotel. Het glooiende Haspengouwse landschap krijgt de bezoeker er gratis bij.

De geschiedenis van het kasteel van de heren van Ordingen, een deelgemeente van Sint-Truiden, gaat terug tot 1040. Hun residentie fungeerde destijds als wachtpost op de grens van het graafschap Loon. In het begin van de zeventiende eeuw werden de gebouwen verkocht aan de ridders van Duitse Orde, die er een bijgebouw van landcommanderij Alden Biesen van maakten. Tot de Franse Revolutie verbleven er 25 commandeurs. Daarna kwam het kasteel in handen van diverse privé-eigenaars. In 1997 werd het eigendom van Richard Sleurs.

“Het hele domein verkeerde in een zeer bedenkelijke staat”, zegt hij. “De slotgracht werd door de vorige eigenaar dichtgegooid, alle bomen werden gerooid en het domein werd verkaveld tot bouwgrond. Toen ik in 1997 eigenaar werd van het kasteel, moest ik al die stukken afzonderlijk kopen om het domein in zijn oorspronkelijke eenheid te herstellen. Pas daarna kon ik met de restauratie beginnen.”

Toen dat titanenwerk achter de rug was, ging hij op zoek naar een general manager om zijn levenswerk op de toeristische en gastronomische kaart te zetten. Hij kwam uit bij Yannick Bouts, General Manager van het jaar, met snel resultaat.

De 43-jarige Hasselaar volgde een opleiding hotelmanagement aan de Erasmushogeschool in Brussel en bekleedde daarna een managementfunctie in de hotelketens Marriott, Holiday Inn en Crowne Plaza. Vervolgens ging hij aan de slag als Sales & Marketing Manager bij de Oost-Vlaamse ondernemersfamilie Vermeersch, die onder meer de hotels Auberge du Pêcheur, Gosset, Serwir, Dîner Privé en Charl’s in portefeuille heeft. Na tien jaar koos hij voor de opstart van The Fourth in Leuven met het bijhorende restaurant Tafelrond, gevolgd door de functie van general manager in La Butte aux Bois in Lanaken en Château de Vignée in Rochefort. En dan kwam een anderhalf jaar geleden Richard Sleurs aan zijn mouw trekken.

“We stelden een driejarenplan op”, preciseert Yannick Bouts. “In die periode wilden we met restaurant Aurum een Michelinster behalen, het hotel updaten naar vijf sterren en lid worden van de mondiale horecavereniging Relais & Châteaux. Die doelstelling haalden we binnen het jaar.” Yannick kiest nu voor een nieuwe uitdaging als General Manager van La Réserve in Knokke.

Pieter Porters

Zo’n twee decennia later is het kasteel een luxeresort, dat zelfs aan de wensen van de meest veeleisende bezoeker kan beantwoorden. Het hotel telt 32 ruime kamers, die werden ingericht door de internationaal gerenommeerde decorateur Pieter Porters. Wie al kennismaakte met zijn stijl, weet wat hij mag verwachten: warm, tijdloos, stijlvol, weelderig en landelijk, altijd met a touch of historical glamour. Eind 2021 kreeg het hotel van Toerisme Vlaanderen het kwaliteitslabel label vijf sterren. Het Kasteel van Ordingen maakt ook deel uit van Relais & Châteaux, een mondiale vereniging van luxehotels en gastronomische restaurants met bijna zeshonderd leden in 68 landen op de vijf continenten.

De hotelgast die culinair aan zijn trekken wil komen, hoeft daarvoor geen stap buiten te zetten. Onder hetzelfde dak bevindt zich restaurant Aurum, dat in 2022 een Michelinster in de wacht sleepte. Chef Gary Kirchens verdiende eerder zijn strepen in vier Franse sterrenrestaurants en keerde in 2015 terug naar ons land om de keukenbrigade van La Villa Lorraine in Brussel te leiden. Zijn stijl? “Ik hou van pure smaken. Als je goede producten gebruikt, moet je die niet maskeren met allerlei hedendaagse technieken”, zegt de jonge Eupenaar.

Bistro Richard

Wie van Belgische klassiekers houdt, kan terecht in Bistro Richard, genoemd naar de eigenaar. Sinds het voorjaar staat Pieter Caubergs achter het fornuis. In zijn vorige restaurants Aldeneikerhof en Sarriette honoreerde de culinaire gids Gault&Millau hem met 13/20. De Limburger staat voor een herkenbare en toegankelijke, maar toch verfijnde bistrokeuken.

Contrast

De gast die zich van zijn kamer richting bistro begeeft, kijkt allicht verbaasd op als hij door de keldergang wandelt. Op de muren bracht kunstenaar Tom Herck namelijk een enorme graffiti-installatie aan. “Het contrast tussen een eeuwenoud kasteel en een hedendaagse kunstvorm is niet-alledaags, maar dat was net de uitdaging om met Tom Herck samen te werken. Sinds kort heeft hij bij ons een permanente exporuimte”, zegt zaakvoerder Koen Sleurs.

Kasteel van Ordingen wil verder uitbouwen als een significante toeristische hotspot

“We hebben daarvoor enkele belangrijke troeven: de accommodatie en de ligging. We bevinden ons buiten de Vlaamse ruit, maar in het centrum van de euregio Maas-Rijn. Historische steden als Maastricht, Luik, Tongeren en Aken liggen bij wijze van spreken op een steenworp en naar Sint-Truiden kan je met de fiets. Wie geen zin heeft in een verre of korte verplaatsing, hoeft zich niet te vervelen. In de onmiddellijke omgeving zijn er wandelmogelijkheden genoeg. In de zomer transformeren we het park tot een gigantisch terras, Le Jardin du Commandeur. Ook het zakenleven is welkom, want de zalen in het vroegere poorthuis zijn uitgerust om presentaties, meetings en seminars in de beste omstandigheden te laten plaatsvinden.”

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart