Riad Sakkan

De ultieme beleving van Marrakech

Marrakech trekt al eeuwen reizigers van over de hele wereld aan. Het is een stad van luxe en verfijning met een culturele uitstraling en architectonische schoonheid, een mode- en winkelparadijs en een oord van culinair genot. Riad Sakkan omarmt deze veelheid aan prikkels en transformeert die in een stijlvol en gastvrij boetiekhotel.

Marrakech. Een bruisende rapsodie.

Marrakech kan best druk en levendig zijn. De stad, opgericht in 1062, was ooit een belangrijke handelspost op de karavaanroutes van de Sahara en heeft een rijke geschiedenis als centrum van handel, cultuur en intellectuele uitwisseling. Marrakech viel onder het Franse protectoraat van 1912 tot 1956. De Fransen spreken nog steeds van ‘la ville ocre’ vanwege de kleur van de oude stadsmuren en gebouwen. Die mix van Berberse, Moorse, Spaanse en Franse invloeden geeft Marrakech een uniek en bruisend karakter.

De oude medina

Het oude stadscentrum met zijn smalle steegjes, kleurrijke markten, historische paleizen en prachtige moskeeën, traditionele architectuur, ambachtelijke kunsten, culinaire tradities en lokale gebruiken, ademt een authentieke Arabische ambiance. Hier valt al heel wat te ontdekken, zoals het Djemaa el Fna-plein, de Koutoubia-moskee, de Saadian Tombs, de Ben Youssef Madrasa en de souks.

Een familie voor medewerkers én voor klanten

Aan het hoofd van drie vestigingen zien Anthony en Ineke dat elke concessie zijn eigen cultuur en cliënteel heeft, maar hun aanpak verschilt niet. ‘We zijn een familiebedrijf en we willen ook als familie zijn voor onze klanten én voor onze medewerkers. Alle veranderingen van de voorbije jaren hebben we met onze mensen gedaan. Samen met hen zoek ik naar oplossingen, de juiste aanpak…’

Die familiale aanpak vertaalt zich ook naar de klantenservice van De Mey. ‘Een klant is voor ons een persoon die we echt willen leren kennen. Daarom ben ik zelf vaak te vinden aan het onthaal’, legt Ineke uit. ‘We streven ernaar onze klanten een premium ervaring te bieden. Daarom gaan we altijd net dat stapje verder.’

De moderne wijken : Guéliz & Hivernage

In Guéliz of Ville Nouvelle, dat een meer moderne en soms zelfs Europese uitstraling heeft, blijft de Arabische cultuur doorslaggevend. Guéliz is ontworpen volgens moderne stedenbouwkundige principes, met brede lanen, moderne gebouwen en hedendaagse voorzieningen. Hier vinden bezoekers naast de prachtige Majorelle-tuinen en het YSL-Museum, moderne hotels, restaurants, winkelcentra en bioscopen die voldoen aan internationale normen en verwachtingen. Hivernage is het chiquere stadsdeel met een bruisend nachtleven. Indrukwekkende restaurants, trendy bars en clubs maken deze mooie boulevards tot een zuiderse hotspot voor zowel locals als toeristen die op zoek zijn naar gastronomie en het betere nachtleven…

De ruimere omgeving

Maar ook buiten de stad, loont het de moeite excursies te maken naar nabijgelegen bezienswaardigheden zoals het Atlasgebergte, de Ourika-vallei of de Ouzoud-watervallen. En wie van golf houdt, kan op één van de 13 prachtige golfbanen in de omgeving terecht. Marrakech heeft zoveel te bieden, wat voor een deel verklaart waarom de gasten van Riad Sakkan blijven terugkomen.

Riad Sakkan. Verfijnd en verrassend.

Riads zijn historische huizen, van destijds welgestelde families en edelen, met leefruimten rond een centrale binnentuin. Deze woningen waren gericht op privacy en rust en lenen zich dus perfect voor het verbouwen tot gastverblijf met 4 tot 5 kamers. In Marrakech vind je heel wat fraai gerenoveerde riads. Meestal willen ze de traditionele eenvoud behouden, met witte muren, tapijten die de vloeren bedekken, mozaïeken en zeer weinig meubilair. Maar Riad Sakkan, gelegen in de hippe wijk Mouassine, is toch wat anders. En het is vooral groter.

Riads liggen typisch verscholen achter een discrete gevel, waarvan enkel de historische poort verraadt welke grandeur men binnen mag verwachten. Eens voorbij de 200 jaar oude koperen poort van Sakkan, zetten het huisparfum en de jazzy muziek de toon, en maakt het open zicht op de 4 verdiepen tellende patio en de weelderige hangplanten, meteen indruk.

“Marrakech. Een culturele en mondaine stad die bezoekers van over de hele wereld aantrekt.”

Het boetiekhotel bestaat uit twee historische riads die tot één harmonieus geheel werden gerenoveerd. De grandeur van weleer wordt er gracieus verweven met alle hedendaags comfort. De twaalf kamers zijn allemaal individueel gestyled met behoud van hun oorspronkelijk karakter. Het geheel biedt een boeiende combinatie van Moorse architectuur en tijdloze Westerse, hedendaagse design-stukken. Wat ons zeker bijblijft is het gebruik van kameelleer voor de kamervloeren. Een zelfs in Marrakech zeldzaam geworden ambacht die Sakkan opnieuw onder de aandacht brengt. En terecht. Het hotel biedt 2 patio’s omgeven door lange bogengaanderijen. De tuin, met zacht klaterende fontein en bananenbomen, biedt rust.

“Riad Sakkan verrast. Een eigenzinnige ontmoetingsplaats, hedendaags en luxueus met respect voor traditie en een hart voor kunst en design.

Ook in de vlakbij aanwezige hammam. Op de andere patio biedt het zwembad verkoeling, desgewenst genietend van een cocktail op de royale zonnebedden. Het restaurant en de bar op het dakterras (400m2) zijn de favoriete plek van heel wat gasten, en een beperkt aantal toegelaten bezoekers, om in de luxueuze fauteuils aan de fontein en ’s avonds bij de sfeervolle haard te ontspannen. De vergezichten bij zonsondergang bleven ons bij, net als de kwaliteit van de keuken met haar boeiende menu.

Sakkan biedt haar gasten hedendaagse verfijning en rustgevende sereniteit in een paleiselijk kader met een persoonlijke en altijd discrete bediening die hotels van dit niveau kenmerken.

Marrakech doet bezoekers steeds terugkomen. Sakkan zal daar zeker nog aan bijdragen. Al was het maar door de charme en het warme onthaal van de Belgische gastvrouw, Veerle, de Belgische gastvrouw en haar 20-koppige team. Service op dit niveau in een ronduit indrukwekkend kader … voor ons alvast een unieke ervaring!

  • Persoonlijke en butlerwaardige bediening
  • Veel tips en advies over wat te bezoeken/ontdekken in Marrakech
  • Authenticiteit en hedendaags comfort in perfecte harmonie
  • Gelegen in de door Time Out magazine vermelde hotlist ‘Top 50 coolest neighbourhoods in the world’.
  • Boetiekhotel met veel kunst en design (ook Vlaamse kunstenaars die een internationaal forum krijgen)
  • 400m2 groot dakterras met heerlijk restaurant en bar

43, RUE SIDI EL YAMANI
40000 MARRAKECH, MaROkkO
info@riadsakkan.com · www.riadsakkan.com

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart