When Objects Work

De visie van John Pawson

John Pawson, in 1949 geboren in Halifax, Yorkshire, heeft de afgelopen vier decennia rigoureus eenvoudige architectuur ontworpen. Fundamenteel en bescheiden van karakter. Zijn oeuvre omvat een breed scala aan schalen en typologieën, van privéhuizen, heilige opdrachten, galerijen, musea, hotels, balletsets, jachtinterieurs en een brug over een meer.

In 2019 ontving hij een CBE (Commandeur in de Orde van het Britse Rijk, de CBE is de hoogste onderscheiding in de Orde van het Britse Rijk) voor diensten aan design en architectuur.

De invloed van de Japanse architect en ontwerper Shiro Kuramata

De architectuur van John Pawson gaat over een totaalvisie van een omgeving. Het ontwerp van een reeks huishoudelijke voorwerpen is voor hem de volgende logische stap in het creëren van compleet harmonieuze leefruimtes. Zijn methode is om gebouwen en ontwerpopdrachten op precies dezelfde manier te benaderen, vanuit het idee ‘het is allemaal architectuur’.

Een interval van twee decennia

John Pawsons nieuwe ontwerpen voor When Objects Work zetten zijn jarenlange onderzoek voort naar het potentieel van functionele objecten om deel uit te maken van de architectuur van een ruimte en zijn atmosfeer. Onder deze stukken zijn nieuwe iteraties van drie van zijn oorspronkelijke 5 objecten – de schaal, de kandelaar en de vaas – die deel uitmaakten van de inaugurele collectie van When Objects Work, gelanceerd in Milaan in 2001. Na een interval van twee decennia keerden ze terug naar hun stille iconische geometrieën.

Milano 2022 – Objecten ontworpen door John Pawson

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart