La Réserve Resort

Grandeur van weleer

Discrete luxe van vandaag

Vorige zomer werd in Knokke-Heist La Réserve heropend, in de vorige eeuw een van de meest iconische hotels van België. Topondernemers Bart Versluys en Marc Coucke sloegen de handen in elkaar om het zijn vroegere grandeur terug te geven. “We hebben daar een laag discrete luxe van vandaag overheen gelegd”, zegt general manager Yannick Bouts.

Frank Sinatra, Marlène Dietrich, Edith Piaf, René Magritte, Brigitte Bardot … Het is maar een snelle greep uit de plejade van wereldsterren die ooit één of meer nachten doorbrachten in La Réserve, gebouwd in 1949. De ligging tegenover het casino, de mondaine allure van Knokke-Heist, de luxueuze kamers, de discrete service, de voortreffelijke keuken: voor the rich and famous. Dat waren er redenen genoeg om te kiezen voor het statige gebouw in Anglo-Normandische stijl. Maar rond de eeuwwisseling verloor het zijn glans en gingen de vijf sterren snel van de muur.

De redding volgde in 2021. Marc Coucke en Bart Versluys zagen de potentie van het hotel en kochten het met de uitgesproken ambitie om er een van de meest exquise resorts van het land van te maken. Zij namen architect Glenn Sestig onder de arm voor een volledige make-over van de 110 kamers, wellness en bar. Voor de supervisie van restaurant La Rigue, deden ze een beroep op Peter Goossens, tot eind vorig jaar de driesterrenchef van Hof van Cleve.

Yannick Bouts werd aangetrokken als general manager. Hij deed ervaring op in onder meer The Fourth in Leuven, La Butte aux Bois in Lanaken en Château de Vignée in Rochefort. Een man met ervaring, die het belang van persoonlijke service onderstreept. “We hebben alles in huis om de gast van aankomst tot vertrek te ontzorgen, maar dat volstaat niet.

Zonder gastvrijheid devalueert de waarde van luxe”, benadrukt hij. “Iederéén moet zich hier thuis voelen, niet alleen de welgestelde en bekende gast. Wij ontvangen ook de lokale Knokkenaar en de verblijfstoerist met open armen. La Réserve draagt een lang verleden van exclusiviteit mee. Best mogelijk dat sommige mensen zich daardoor laten afschrikken, maar wij gaan uit van het principe: de lat hoog, de drempel laag.”

Dat gevoel ervaar je al bij de check-in. Bij het onthaal zorgt een attente jongedame er meteen voor dat je je op je gemak voelt. Vriendelijkheid en professionalisme gaan hier hand in hand. In de stijlvolle lobby komt je ogen tekort. De architectuur, de kosmopolitische sfeer, de vitrines met handtassen van Delvaux en kunstboeken, de verse bloemstukken, de boetiek met beautyproducten van Nathalie Baeten, de echtgenote van Marc Coucke …

Je stapt hier een wereld binnen waar perfectie de norm is en waar je observatievermogen wordt getriggerd door verrijkende impressies. Een verblijf in bijvoorbeeld een van de 29 juniorsuites (45 m²) is een ervaring op zich. Ze bieden nagenoeg alles wat een gast zich kan wensen, van een badkamer met bad en regendouche tot een kingsize bed met hoofdkussenmenu. Vanuit de grote raampartij heb je een prachtig zicht op het Zegemeer, waarop een groot kunstwerk van Panamarenko drijft. “We zetten heel hard in op beleving, want comfort en luxe rijmen niet noodzakelijk op welbevinden”, zegt Yannick Bouts.

Belgisch en Frans

Wie tijdens zijn verblijf in Hotel La Réserve Resort gastronomisch wil tafelen, kan daarvoor terecht in La Rigue. Het concept werd ontwikkeld door topchef Peter Goossens. Hij maakte de hoge verwachtingen onmiddellijk waar, want amper enkele maanden na de opening kreeg de keuken 14,5/20 in de culinaire gids Gault&Millau, met daarbovenop twee koksmutsen en de labels ‘lievelingsadres’ en ‘uitstekende wijnkaart’. Op de kaart staan vooral klassieke gerechten uit de Belgische en Franse keuken. “Het ultieme doel is om de gasten écht te laten genieten van klassiekers als steak tartaar, vol-au-vent, salades met vers gepekelde noordzeegarnalen, garnaalkroketten, langoustines, gegrilde tarbot, hoevekip aan het spit, paling in ’t groen … in een uiterst verfijnde vorm”, belooft Peter Goossens. Bovendien is er mogelijkheid tot een uitgebreid ontbijt, ook voor niet-hotelgasten.

Bankkluis

Voor wijnliefhebbers biedt Hotel La Réserve Resort een voor ons land unieke service. In een private ruimte van de kelder kunnen clubleden hun eigen wijn opslaan, zodat zij tijdens ieder bezoek kunnen genieten van hun favoriete flessen. “Een idee dat komt overgewaaid uit Londen”, verduidelijkt Yannick Bouts. “Je kunt het vergelijken met een bankkluis, waarvoor je een jaarlijks lidgeld betaalt. Een van de voordelen is dat de wijn in de allerbeste omstandigheden wordt bewaard. Bovendien ben je altijd verzekerd van een plaats in La Rigue.

The great Gatsby

Nóg een reden om naar La Réserve te gaan: de bar, die elke dag geopend is. Het interieur zou je kunnen omschrijven als romantic French boudoir en brengt de sfeer van The Great Gatsby naar Knokke. Iedere vrijdagavond wordt er live muziek gespeeld. Het is een uitgelezen plek om te aperitieven eer je gaat lunchen of dineren in La Rigue, maar je kunt er ook gewoon gaan genieten van een Lazy Red Cheeks, een Long Island Iced Tea of andere cocktail. En weet je niet direct wat kiezen? Dan laat je bartender Marco Jesus of een van zijn medewerkers gewoon weten welke je favoriete smaken zijn, en hij shaket een cocktail die volledig beantwoordt aan je persoonlijke voorkeur.

Elizabetlaan 160, 8300 Knokke-Heist
www.la-reserve.be

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart